Protocol
Ontwennen van de beademing met een tracheacanule


Het protocol Ontwennen van de beademing met een tracheacanule van icu.nl beschrijft het proces van het ontwennen van de beademing – ook wel weanen genoemd – bij patiënten met een tracheacanule. Het doel van dit protocol is om praktische handvatten te geven voor het ontwennen van de beademing, zodat dit proces eenvoudig een eenduidig op de werkvloer geïmplementeerd kan worden. Daarnaast beschrijft dit protocol een stapsgewijze aanpak wanneer het ontwenproces niet succesvol verloopt.
Stapsgewijze aanpak ontwennen van beademing
Allereerst wordt op basis van objectieve criteria beoordeeld of de patiënt klaar is voor het ontwennen van de beademing. Om het risico op Patient Self Inflicted Lung Injury (PSILI) te verlagen wordt zekerheidshalve de respiratoire drive beoordeeld. Op basis van de eerste losligpoging wordt de patiënt ingedeeld in een passend ontwenschema.
Ook al gaat een eerste losligpoging goed, laat een patiënt niet direct “zo lang als het lukt” losliggen. Vaker, korte periodes losliggen, heeft een gunstiger effect op het ontwenningsproces dan met één langdurige poging. Volg daarom de ontwenschema’s en zorg voor voldoende rustmomenten gedurende de dag.
Onsuccesvolle ontwenning
Dit protocol geeft ook ondersteuning indien het ontwenproces vastloopt of onsuccesvol blijkt. Met een stapsgewijze aanpak wordt de diagnostiek en behandeling van de potentieel reversibele oorzaken beschreven.

Auteur
Karen Bokhoven
Anesthesioloog-Intensivist, Erasmus MC
Wil je ook gebruikmaken van de protocollen? Meld je aan!
Meld je aan om toegang te ontvangen tot de protocollen op
protocol.icu.nl
Maak er gebruik van in je dagelijkse praktijk en ontdek hoe icu.nl ook voor jouw organisatie werkt.
Samen. Leren. Doen. Gelukt!
Hartelijk dank voor je aanmelding en je ontvangt de uitnodiging voor de protocollen op protocol.icu.nl zo spoedig mogelijk. Na 24 uur nog niets ontvangen of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Plan een afspraak in
Benieuwd naar hoe het voor jouw organisatie werkt?