
Cursus Longechografie
Digitale e-modules en echobeelden
Je leert hoe je echo effectiever toepast in de diagnostiek naar longpathologie bij de acuut en kritisch zieke patiënt. Hierdoor kan onnodige blootstelling aan röntgenstraling worden voorkomen en kan bedside de diagnose worden gesteld.
De cursus is voor 3 punten geaccrediteerd bij:
- NVIC | Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
- NVA | Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
- NIV | Nederlandse Internisten Vereniging
- NVALT | Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose
- NVVC | Nederlandse Vereniging voor Cardiologie
- NVN | Nederlandse Vereniging voor Neurologie
- NVVH | Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Longecho is een stralingsvrije, goedkope en snelle techniek die makkelijk voor handen is. Onderzoek laat zien dat het aanleren van longechografie een stijle leercurve kent en de diagnostische waarde hoog is voor bepaalde ziektebeelden. Hierom wordt longecho in toenemende mate toegepast op de intensive care en op de afdeling.
Er zijn veel oefenvragen en vele tientallen bewegende echobeelden aan de cursus toegevoegd.
De echobeelden die in de modules gebruikt worden, zijn gemaakt met het Philips Sparq echo-apparaat of het Philips Affiniti 70C echo-apparaat. Het is geen probleem als je zelf een ander apparaat gebruikt. De uitleg en voorbeelden zijn volledig van toepassing op andere systemen.
Onderdelen en auteurs
Het onderwijs start met praktische instructies voor het correct maken van standaardopnames. Kenmerken van longechografie zoals A-lijnen, B-lijnen, Z-lijnen, hydropoint, (pseudo-)lungpoint, lungpulse en lungsliding worden uitgelegd. Waarna je vanuit deze kenmerken leert hoe je pathologie van pneumothorax, longoedeem, PLAPS en pneumonie herkent en interpreteert door middel van echografie. De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Technisch juiste uitvoering van longechografie met de juiste instellingen van het echo-apparaat.
- Het aantonen en uitsluiten van pneumothorax en belangrijke valkuilen hierbij.
- Het herkennen van interstitieel syndroom (o.a. longoedeem), atelectase, pneumonie en pleuravocht en hoe te differentiëren op basis van echografische fenomenen.
De doelgroep voor dit onderwijs zijn arts-assistenten, fellows en medisch specialisten. De cursus is ontwikkeld vanuit het Erasmus MC door Laura de Kok, anesthesioloog-intensivist.
Doorlopen cursus
De cursus/e-learning is een up-to-date, volledig digitale, interactieve cursus. De cursusonderdelen zijn vrij te doorlopen waarbij elk onderdeel individueel gestart kan worden. De voortgang wordt automatisch bijgehouden.
Tijdsbesteding
De cursus bestaat uit afzonderlijke e-modules, waarin verschillende aspecten van het onderwerp duidelijk worden toegelicht en je afzonderlijk kan voltooien Inclusief de afsluitende toets aan het eind, duurt de cursus ± 3 uur.
- Standaardopnames
- Interpretatie van echobeelden
- Artefacten
- Pathologie
- Verslaglegging
- Oefentoets echografie
Aanvullend op de cursus Longechografie, krijg je ook toegang tot de Basiscursus Echografie van icu.nl, waarin het echo-apparaat en basisvaardigheden voor echografie worden uitgelegd.
Afsluitende toets
De cursus wordt afgesloten met een quiz met vragen over elke afzonderlijke e-module. Om de quiz te halen, de cursus te voltooien en in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten, moet je minstens 75% scoren, waarvoor je in totaal 3 pogingen krijgt.
Natuurlijk ben je meer dan welkom om de e-modules opnieuw te bezoeken nadat je de cursus hebt voltooid, om je kennis up-to-date te houden! Gebruik ze naast je klinische praktijk.
Wil je ook gebruikmaken van de protocollen? Meld je aan!
Meld je aan om toegang te ontvangen tot de protocollen op
protocol.icu.nl
Maak er gebruik van in je dagelijkse praktijk en ontdek hoe icu.nl ook voor jouw organisatie werkt.
Samen. Leren. Doen. Gelukt!
Hartelijk dank voor je aanmelding en je ontvangt de uitnodiging voor de protocollen op protocol.icu.nl zo spoedig mogelijk. Na 24 uur nog niets ontvangen of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Plan een afspraak in
Benieuwd naar hoe het voor jouw organisatie werkt?